Componisten portretten

BERKELEY

 

BERKELEY, LENNOX (1903 – 1989): IN HET VOETSPOOR VAN BOULANGER

 

 

 

Lennox Randal Francis Berkeley werd in Oxford geboren en studeerde van 1926 tot 1933 bij Nadia Boulanger in Parijs. Na de Tweede Wereldoorlog was hij als componist en muzikaal leider verbonden aan de BBC. Zijn vroege werken vertonen de nodige verwantschap met de Franse muziek uit de na-impressionistische periode.

 

Berkeley schreef toneel-, film-, orkest-, koor- en kamermuziek.

 

De derde symfonie is een eendelig stuk met drie onderverdelingen uit 1969; de vijfdelige concertante symfonie heeft een hobo voor de concertante inbreng en maakt gebruik van een soort herhaald kiemcel principe.

 

Het gitaarconcert behoort tot de groep laatste werken. Het begint als een duet met twee hoorns, bevat een geheimzinnig aandoend middendeel en eindigt levendig met een citaat uit Rodrigo’s Concierto de Aranjuez.

 

Veel afwisseling bieden de kamermuziekwerken met een behoorlijk blazersaandeel en in de pianowerken wordt weerspiegeld dat Berkeley zelf een vaardig pianist was. De korte komische opera A dinner engagement (interessanter dan de ook opgenomen opera Ruth) werd in 1954 geschreven voor het Aldeburgh festival en gaat over de lotgevallen van het diplomatenechtpaar graaf en gravin Dunmow. Aan grappige verwikkelingen in de high society geen gebrek.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Symfonie nr. 3; Sinfonia concertante. Nicholas Daniel met het BBC nationaal Welsh orkest o.l.v. Richard Hickox. Chandos CHAN 10022.

 

Gitaarconcert. Craig Ogden met Northern sinfonia o.l.v. Richard Hickox. Chandos CHAN 9963.

 

Diversions; Hobokwartet; Sextet voor klarinet, hoorn en strijkkwartet; Pianoduet Palm Court waltz; Sonatina. Nash ensemble met Kathryn Stott. Hyperion CDH 55135.

 

Gitaarwerken. Craig Ogden. Chandos CHAN 10261

 

Pianowerken. Margaret Fingerhut. Chandos CHAN 10247.

 

A dinner engagement. Roderick Williams, Yvonne Kenny, Claire Rutter, Robin Leggate met City of London Sinfonia o.l.v. Richard Hickox. Chandos CHAN 10219.