Componisten portretten

BLOW

 

BLOW, JOHN (1649 – 1708): INVLOEDRIJKE LERAAR VAN PURCELL

 

 

 

Blow volgde een opleiding als koorzanger aan de Chapel royal en werkte als organist van Westminster kathedraal van 1668 – 1679. In 1674 werd hij zowel Gentleman of the Chapel royal als leider van het kinderkoor als opvolger van Pelham Humfrey en sinds 1676 was hij tevens organist van die instelling.

 

Purcell behoorde tot degenen die bij hem studeerden en die door hem werden beïnvloed. De jaren 1680 en 1690 waren het vruchtbaarst als componist. Na een periode verbonden te zijn geweest aan St. Pauls kathedraal, keerde hij in 1695 terug naar Westminster waar hij Purcell als organist opvolgde.

 

Blow was een individuele componist en speelde een grote rol in de omgeving van Purcell. In zijn werk zijn tal van stromingen herkenbaar, maar steeds is sprake van een grote aandacht voor goede structuren. Hij schreef ruim honderd specifieke anthems, een aantal daarvan met instrumentale begeleiding. Een fraai voorbeeld hiervan is het kroningsstuk God spoke sometimes in visions uit 1685. Maar Blow schreef ook werken op Latijnse tekst voor de eredienst.

 

De meeste van zijn odes werden geschreven voor hoogtijdagen aan het hof met die voor St. Cecilia’s day als bekendste voorbeeld. Zijn miniatuur opera Venus and Adonis uit 1685, ook voor opvoering aan het hof bestemd. Is een fraai werk. Het verdere oeuvre bestaat voornamelijk uit wereldlijke vocale muziek in de vorm van ongeveer negentig sololiederen en verschillende duetten. De Ode on the death of Mr. Henry Purcell uit 1696 is een expressief begeleid duet. De instrumentale muziek van Blow bestaat uit een reeks orgel voluntaries en circa zeventig klavecimbelwerken.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Anthems. Robin Blaze, Joseph Cornwell, William Kendall, Stephen Varcoe, Stephen Alder, het Winchester kathedraalkoor o.l.v. David Hill en het Parley of instruments o.l.v. Peter Holman. Hyperion CDA 67031/2 (2 cd’s).

 

Venus and Adonis. Rosemary Joshua, Gerald Finley, Robin Blaze, Maria Cristina Kiehr, Christopher Josey, John Bowen, het Clare college koor Cambridge en het orkest of the Age of enlightenment o.l.v. René Jacobs. Harmonia Mundi HMC 90.1684.