Componisten portretten

BUSH

 

BUSH, ALAN (1900 – 1995): BRITSE GLORIE UIT DE PERIODE 1920-1940

 

 

 

De in Londen geboren Alan Dudley Bush kreeg zijn opleiding onder meer aan het plaatselijke Royal College of music bij Ireland en werd zelf een halve eeuw lang professor voor compositie aan dat instituut. In de jaren tussen 1920 en 1940 was hij een van de belangrijkste figuren uit het Britse muziekleven en ontwikkelde hij in zijn vroege werken een veelbelovende thematische variatie van het serialisme met behoud van een tonaal fundament.

 

In 1935 sloot hij zich aan bij de Britse communistische partij en bleef daarvan een rabiaat lid tot zijn dood. Het vioolconcert uit 1948 markeert een overgang van de strenge keurslijf stijl uit de beginperiode naar een vlotter, rapsodischer stijl. Het werk heeft een lichtelijk neoklassiek karakter en de finale is een uitnodigende dans. Een echt meesterwerk is Dialectic, een werk dat is vervuld van gepassioneerde lyriek en dat fugatisch in de geest van Beethovens Große Fuge eindigt. De pianostukjes zijn vlot en direct aansprekend.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Vioolconcert; Dialectic voor strijkkwartet; 6 korte pianostukken. Manoug Parikian met het BBC symfonie orkest o.l.v. Norman del Mar en Medici kwartet. Claudio CB 5151-2.