Componisten portretten

BUSSOTTI

 

BUSSOTTI, SYLVANO (1931 -      ): MUZIKAAL DETERMINIST

 

 

 

De Florentijn Bussotti deed voor het eerst in 1959 in Darmstadt van zich spreken toen hij met een paar uit grafieken bestaande pianowerken opzien baarde. Ook later onderstreepte hij – het opvallendst in zijn Passion selon Sade – zijn pogingen om zijn markante determinatie van de muziek  die hij slechts in nauwe samenhang kon zien met ‘de kunst der tekens, van de kleur, het licht, het gebaar en het woord in geschrift en handeling’.

 

Bussotti verbindt deze ondergeschiktheid van het muzikale onder de horizon van het multimedia spektakel met exhibitionistische en blasfemische doelstellingen die hij als ‘ontkenning van al her heersende’ bestempelt en die in zijn opera Lorenzaccio tot monstrueuze proporties opblaast.

 

Zelfs wanneer Bussotti als componist voor het muziektheater lijdt onder een neiging tot zelfmystificatie (hijzelf schijnt gevrijwaard te zijn van de tendens tot ontkenning van het heersende) is hij niettemin te slecht op cd vertegenwoordigd. Juist zijn analyses van de relaties tussen taal en muziek zijn namelijk best interessant.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Nascosto. Contempo ensemble o.l.v. Mauro Ceccanti. Arts Music 471352.

 

Quartetto gramsci. Arditti kwartet. Auvidis Montaigne 782042.

 

Pianowerken. Martine Joste. Mode MODE 65.

 

‘ ’O’ – Atti vocali’ uit La passion selon Sade. Cathy Berberian. Wergo WER 60054-50.