Componisten portretten

CAMPRA

 

CAMPRA, ANDRÉ (1660 – 1744): FIJNZINNIGE THEATRALITEIT

 

 

 

De Provençaal Campra volgde Lalande op als componist aan de Parijse Chapelle royale waar hij zich een vernieuwende en succesvolle componist voor het muziektheater toonde. Het werk van de belangrijkste Franse operacomponist tussen Lully die in 1687 stierf en Rameau die in 1733 met een opera debuteerde, wordt helaas op cd verwaarloosd ten gunste van zijn sacrale werken. Gelukkig staan tenminste twee volledige opera’s ter beschikking, maar het wachten is bijvoorbeeld nog op een goede Les fêtes Vénitiennes of op zijn minst een suite uit dat werk.

 

Als compensatie zijn er enige geestelijke werken, waarvan vooral het ietwat theatrale, kleurige en dramatische Requiem erg welkom is. Maar ook de kalme intensiteit en het contemplatieve karakter van het werk maken indruk. Campra was de pionier van het opéra-ballet en hij schreef verschillende destijds succesvolle tragédies en musique waarvan Idoménée en Tancrède goede voorbeelden zijn. Eerstgenoemd werk ging in 1712 in première en werd in een herziene versie in 1731 nogmaals op het toneel gebracht; Christie koos voor deze laatste versie. Het libretto is van Antoine Danchet en het diende later als belangrijke bron voor Mozarts opera seria Idomeneo.

 

Tancrède is een echte tragédie en een van Campra’s succesvolle werken. Tussen de première in 1702 en de laatste opvoeringen in 1764 werd het werk regelmatig opgevoerd. Het verhaal is vaaglijk gebaseerd op Tancredo en Clorinda uit Tasso’s epische gedicht Gerusalemme liberata dat eerder Monteverdi diende voor zijn Il combattimento di Tancredi e Clorinda  en later Rossini voor diens Tancredi.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Cantates: Arion; La dispute de l’amour et de l’hymen; Enée et Didon; Les femmes. Jill Feldman, Dominique Visse, Jean-François Gardeil met Les arts florissants o.l.v. William Christie. Harmonia Mundi HMA 1951238.

 

Requiem. Elisabeth Baudry, Monique Zanetti, Josep Benet, John Elwes, Stephen Varcoe, het Chapelle royale koor en orkest o.l.v. Philippe Herreweghe. Harmonia Mundi HMC 90.1251.

 

Idoménée. Bernard Deletré, Sandrine Piau, Monique Zanetti, Jean-Paul Fouchécourt, Marie Boyer e.a met Les arts florissants o.l.v. William Christie. Harmonia Mundi HMX 2901396/8 (3 cd’s).

 

Tancrède. François Le Roux, Daphné Evangelatos, Catherine Dubosc, Pierre-Yves la Maigat, Gregory Reinhart, Colette Alliot-Lugaz, Dominique Visse e.a. met The Sixteen en de Grande Écurie et la chambre du roy o.l.v. Jean-Claude Malgoire. Erato 2292-45001-2.