Componisten portretten

CASELLA

 

CASELLA, ALFREDO (1883 – 1947): ITALIAANSE VERNIEUWER

 

 

 

De in Turijn geboren Casella studeerde aan het conservatorium in Parijs bij Leroux, Dièmer en Fauré en bleef daarna nog negentien jaar in die stad als pianist, klavecinist en dirigent, onder meer van de populaire Trocedéroconcerten. Hij leerde daar ook Ravel en Enescu kennen. In 1915 vestigde hij zich in Rome en richtte hij het Casellatrio op. Acht jaar – van 1915-1923 – was hij pianoleraar aan het Liceo musicale de Santa Cecilia en van 1933 af leider van de masterclasses daar.

 

Casella bewoog zich ook veel op journalistiek terrein en speelde een grote rol in organisaties voor eigentijdse muziek als ISCM (International Society for Contemporay Music).

 

Vanaf 1925 kan hij worden gezien als een der aanvoerders van de toenmalige moderne Italiaanse muziek naast Malipiero en Pizzetti. Aanvankelijk domineerden in zijn werk invloeden van R. Strauss en Mahler, Busoni, Ravel en later ook van Stravinsky, maar tenslotte keerde hij terug tot de Italiaanse zeventiende en achttiende eeuwse muziek en streefde hij naar een nationale richting.

 

Het valt te betreuren dat Casella zo snel in vergetelheid is geraakt want hij was een boeiend, veelzijdig man. Aanleiding was destijds zijn houding tijdens Mussolini’s fascistische regiem waarin hij een met Richard Strauss in Duitsland vergelijkbare rol speelde.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Suite La Giara; Divertimento Paganiniana; Serenata voor kamerorkest. Svizzera italiana orkest o.l.v. Christian Benda. Naxos 8.553706.

 

Pianowerken. Lye de Berberiis. Warner 0927-47043-2.