Componisten portretten

DESSAU

 

DESSAU, PAUL (1894 – 1979): GEPOLITISEERDE MUZIEK

 

 

 

Na de dood van Hanns Eisler in 1962 werd Dessau (die met de beroemde regisseuse Ruth Berghaus was getrouwd) als Eisler en Weill had hij belangrijke impulsen te danken aan zijn periode als emigrant in de V.S. en zijn samenwerking met Brecht. Voor de film schreef hij onder meer muzieken bij de Alice komedies van Disney, Eisenstein en L’horloge magique.

 

Dessau bekende zich later tot de zuiver gepolitiseerde muziek die een bijdrage zou moeten leveren aan het socialiseren van de maatschappij. Maar die idealen verwaterden, deels ook omdat hij zich enerzijds baseerde op de technische verworvenheden van de nieuwere Westerse muziek en anderzijds op  reeds lang tot cliché geworden hulpmiddelen. Zijn orkestwerken zijn aan de grauwe kant, maar zijn op cd slecht vertegenwoordigde Brechtliederen zijn zeer de moeite waard, net als zijn toneelmuziek bij Mutter Courage, waaruit Lotte Lenya het ‘Lied von der Mutter Courage’ fraai voordroeg.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Symfonie nr. 2. Radio symfonie orkest Berlijn o.l.v. Ralf Kleinert. Berlin Classics BC 91822.

 

Pianowerken. Siegfried Stöckigt. Berlin Classics BC 91812.

 

2 Brecht Lieder. Dietrich Fischer-Dieskau en Aribert Reimann. EMI 567.349-2 (3 cd’s).

 

Einstein. Solisten met het Ensemble van de Städtische Oper Berlin o.l.v. Othmar Suitner. Berlin Classics BC 91092 (2 cd’s).

 

Uit Mutter Courage: ‘Lied von der Mutter Courage’. Lotte Lenya en instrumentaal ensemble. Sony 60647.