Componisten portretten

DURUFLÉ

 

DURUFLÉ, MAURICE (1902 – 1986): ORGELWERKEN EN REQUIEM

 

 

 

Duruflé studeerde orgel bij Tournemire en Vierne en compositie bij Dukas. Het duidelijkst heeft hij zich gezien deze achtergrond geprofileerd als orgelcomponist. Hij was bijzonder zelfkritisch zodat zijn oeuvre beperkter is dan het had kunnen zijn. Maar het gevolg is dat zijn werken wel een heel directe impact hebben; overtollige noten zijn weggelaten, de emotionele intensiteit is groot. Zijn orgelwerken klinken heel kernachtig en getuigen van de nodige inventiviteit.

 

Zijn Requiem schreef Duruflé in 1947 en het vertoont veel overeenkomsten met dat van Fauré. Het werk is gebaseerd op een suite orgelwerken die op zijn beurt is gebaseerd op Gregoriaans voor de dodenmis. Van het werk bestaan drie versies: de ene met begeleiding door volledig orkest, een tweede met begeleiding van cello en orgel en een ‘middelste’ met begeleiding door klein orkest. Hieronder is de eerste versie als favoriet vermeld.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Orgelwerken. Todd Wilson. Delos CD 3047.

 

Requiem. Jennifer Larmore, Thomas Hampson, het Ambrosian koor en het Philharmonia orkest o.l.v. Michel Legrand. Teldec 0927-49001-2.