Componisten portretten

GUILMANT

 

GUILMANT, FÉLIX ALEXANDRE (1837 – 1911): SYMFONIEËN VOOR ORGEL EN ORKEST

 

 

 

Guilmant, organist en componist, was leerling van Gustave Carulli en Lemmens. Na wat minder belangrijke baantjes als organist te hebben gehad, werd hij in 1871 aangesteld aan de Parijse St. Trinité. Daar werd hij steeds beroemder en ondernam hij concertreizen naar Engeland, de V.S., Italië en Rusland. Ook met zijn ‘Trocadéro’ concerten behaalde hij succes.

 

Guilmant was een van de oprichters van de Schola cantorum, waar hij orgelles gaf. Vanaf 1896 doceerde hij ook aan het Parijs’ conservatorium. Tot zijn leerlingen behoren Joseph Bonnet, Marcel Dupré en Alex Cellier. Op Guilmants c.v. als componist staan orgelsonates, concerten voor orgel en orkest, concertstukken, drie missen, oratoria en motetten. Hij verzamelde oude orgelwerken onder de titel Archives des maîtres de l’orgue en École classique d’orgue. Dat zin symfonieën voor orgel en orkest enige verwantschap vertonen met de derde symfonie van Saint-Saëns is niet zo verwonderlijk; ze zijn uitbreidingen van de eerder orgelsonates nr. 1 en 8.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Symfonie voor orgel en orkest nr. 1. Ian Tracey met het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Yan-Pascal Tortelier. Chandos CHAN 9271.

 

Symfonie voor orgel en orkest nr. 1. Ian Tracey met het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Yan-Pascal Tortelier. Chandos CHAN 9785.