Componisten portretten

HALFFTER

 

HALFFTER, CRISTÓBAL(1930 -    ):  SPAANS AVANT-GARDIST

 

 

 

Naast een Luis de Pablo behoort de uit een bekende familie van musici stammende Cristóbal Halffter tot de weinige componisten van de Spaanse avant-garde die sinds de jaren zestig vorige eeuw ook een plek vonden op andere Europese podia. De bevrijding van de Spaanse folklore met al zijn beperkingen is door hem minder ver doorgevoerd dan door zijn landsman, zodat we bij hem aan de ene kant de modernste technieken tegenkomen en aan de andere momenten uit andere invloedsferen.

 

Halffter zelf formuleerde de problemen van zijn generatie ooit als volgt: “Binnen een termijn van slechts enkele jaren maakte onze esthetische ontwikkeling dermate grote ontwikkelingen door die elders meerdere generaties had gekost”.

 

Intussen is een aantal werken van hem op cd verschenen. Het wachten is nog op zijn in 1968 ter gelegenheid van het twintig jarige bestaan van het charter van de V.N. geschreven cantate Yes, speak out, yes , van het Requiem uit 1971 en het Orgelconcert uit 1972.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Vioolconcert nr. 1; Mural sonante. Christiane Edinger met het Omroeporkest Frankfurt o.l.v. Christóbal Halffter. Auvidis Montaigne MO 782109.

 

Celloconcert nr. 2; Elegias a la muerte de tres poetas españolas. Boris Pergamentchikov met het Omroeporkest Frankfurt o.l.v. Christóbal Halffter. Auvidis Montaigne MO 782111.

 

Strijkkwartet nr. 3. Arditti kwartet. Auvidis Montaigne 789006.