Componisten portretten

MALIPIERO

 

MALIPIERO, GIANFRANCESCO (1882 – 1973): 23 VERGETEN OPERA’S

 

 

 

Malipiero studeerde in Venetië en Bologna bij Bossi. Hij doceerde gedurende enige tijd compositie aan het conservatorium in Parma, daarna muziekgeschiedenis aan de universiteit van Padua en compositieles in Venetië, waar hij directeur van het conservatorium werd.

 

Daarnaast was Malipiero erg actief als muziekpublicist. Hij schreef voor kranten en periodieken in binnen- en buitenland en publiceerde o.m. L’orchestra (1920), I profeti de Babilonia (1924), Claudio Monteverdi (1930) en Stravinsky (1945).

 

Als componist was Malipiero enorm productief. Geen wonder dat niet alles wat hij schreef de tand des tijds doorstond. Een uitgesproken eigen stijl ontwikkelde hij niet, al knoopte hij veraf wel bij de Venetiaanse stijl van Monteverdi, Albinoni en Vivaldi aan. Maar hij bleef buitenstaander in de muziekwereld en dat werd hem nogal eens verweten. Hij bewerkte ook heel wat oude muziek, bijvoorbeeld van Cimarosa (het ballet La cimarosiana, 1921), de pastiche Gabrieliana, concerten voor orgel en strijkers (1927) van Corelli en Scarlatti, andere concerten van Veracini en Tartini.

 

Geestig en leuk zijn echter vooral de bij komedies van Goldoni geschreven muziekjes. Ook het ballet Stradivario (1948) is de moeite waard. Het speelt ’s nachts in een muziekinstrumenten museum waar alle instrumenten tot leven komen en gaan dansen.

 

De acht strijkkwartetten van Malipiero hebben een dusdanig compacte omvang dat ze net mooi op één cd passen. Het eerste en langste draagt de bijnaam Rispetti e strambotti. Het geheel is zeker het aanhoren waard dankzij de getoonde inventiviteit. De enige op cd voorhanden opera van de 23 stuks die Malipiero in dit genre schreef, is de bitterzoete komedie I capricci di Callot.

 

 

 

Selectieve discografie

 

La cimarosiana; Gabrieliana; Stradivario; Symfonische fragmenten uit drie komedies van Goldoni. Orkest van de Italiaans Zwitserse omroep o.l.v. Christian Benda Marco Polo 8.225118.

 

Strijkkwartetten nr. 1 – 8. Orpheus kwartet. ASV CDDCD 457.

 

I capricci di Callot. Martina Winter, Markus Müller e.a. met het filharmonisch orkest Kiel o.l.v. Peter Marschik. CPO CPO 999.830-2 (2 cd’s).