Componisten portretten

MCCABE

 

MCCABE, JOHN (1939 -      ): HALVERWEGE NIELSEN EN HARTMANN

 

 

 

Na een scholing in Manchester studeerde McCabe bij Genzmer in München; bij terugkeer naar Engeland was hij werkzaam als pianist, criticus en componist. In 1993 werd hij directeur van het Londense College of music. Zijn werken zijn gewoon tonaak van opzet en in een stijl die verwantschap vertoont met die van Nielsen en Hartmann. Hij schreef tenminste drie symfonieën (1965, 1971 en 1978), menig ander orkestwerk, kamermuziek en pianowerken.

 

De vierde symfonie ontleent zijn ondertitel aan Thomas Wolfe’s novelle Of time and the river; het fluitconcert werd voor James Galway gecomponeerd. Het avondvullende ballet Edward II heeft het gelijknamige toneelstuk van Marlowe als uitgangspunt.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Symfonie nr. 2; Notturni ed alba; The Chagall windows. Jill Gomez met het Birmingham symfonie orkest o.l.v. Louis Frémaux c.q. het Hallé orkest o.l.v. James Loughran. EMI 567.120-2.

 

Symfonie nr. 4 Of time and the river; Fluitconcert. Emily Beynon met het BBC symfonie orkest o.l.v. Vernon Handley. Hyperion CDA 67089.

 

Edward II. Royal ballet sinfonia o.l.v. Barry Wordsworth. Hyperion CDA 67135/6 (2 cd’s)

 

Strijkkwartetten nr. 3-5. Vanbrugh kwartet. Hyperion CDA 67078.