Componisten portretten

RÖNTGEN

JULIUS RÖNTGEN (1855 – 1932): EEN HAAST NEDERLANDSE GRIEG

Na zijn studie in Leipzig bij Hauptmann, Lachner, Richter en Reinecke vestigde Röntgen (zoon van de in Deventer geboren Nederlandse violist Engelbert Röntgen) zich in 1878 in Amsterdam waar hij pianodocent werd aan de Toonkunst Muziekschool. In 1914 volgde hij Daniël de Lange op als directeur van het Amsterdamse Conservatorium tot 1924. Hij genoot intussen faam als pianist en koordirigent, concerteerde op internationaal niveau als begeleider van de zanger Johan Messchaert, de violist Carl Flesch en de cellist Pablo Casals.Door zijn grote eruditie, zijn beminnelijke persoonlijkheid en veelzijdigheid had hij veel internationale contacten. Grote vriendschap verbond hem met Grieg, wiens strijkkwartet in F hij voltooide.Als productief componist toonde hij zich een romanticus pur sang die de Leipzigse school van Schumann en Mendelssohn aanhing. Sterk komt zijn eigen persoonlijkheid naar voren in de werken die hun oorsprong vonden in de Nederlandse folklore, zoal de Suite Oud Nederlandse dansen op.46 al suggereren de namen der deeltjes: saltarelle, branle de Bourgogne, ronde, gaillarde la brune, bergerette (les grandes douleurs) en pavane wat anders. Röntgen componeerde onder meer eenentwintig symfonieën, zeven pianoconcerten, drie vioolconcerten, drie celloconcerten, symfonische gedichten veel kamermuziek en liederen. Vijf van zijn zoons werden bekende uitvoerende musici.

Discografie

Symfonie in cis. Radio symfonie orkest o.l.v. Jacques van Steen. Nederland Muziek NM 92.096.

Symfonie nr. 10 e.a. NDR filharmonisch orkest Hannover o.l.v. David Porcelijn. CPO 777.396-2.

Pianoconcerten nr. 2 en 4. Matthias Kirschnereit met het NDR filharmonisch orkest Hannover o.l.v. David Porcelijn. CPO 777.398-2.

Pianoconcerten nr. 1 en 2. Folke Nauta met het Orkest van het Oosten o.l.v. Jurjen Hempel. Donemus CV 64.

Vioolconcerten nr. 1 en 2. Liza Ferschtman met het NDR filharmonisch orkest Hannover o.l.v. David Porcelijn. CPO 777.437-2.

Strijkkwartet in a. Raphael kwartet. Olympia OCD 508.

Pianokwintet, Klarinettrio, Altvioolsonate, Sextet. Artisten van het Koninklijk Conservatorium. RCA 88697-15837-2.

Pianotrio nr. 4. Sepp Grotenhuis, Alexander Kerr, Horsch. Nederland Muziek NM 92.089.

Pianotrio’s nr. 6, 9 en 10. Storioni trio. Ars 38.031.

Altvioolsonates in As, a en c. Francien Schatborn en Jeannette. Koekkoek. Etcetera KTC 1297.

Hobosonate. Peter Bree en Paul Komen. Etcetera KTC 1074.

Motetten. Nederlands kamerkoor o.l.v. Uwe Gronostay. Nederland Muziek NM 92039

Motetten. Ensemble Quink. Telarc CD 80202.

Aus Goethes Faust. Machteld Baumans, Marcel Beekman, André Morsch, André Post e.a. met het koor van de Nederlandse Reisopera en het Nederlands symfonie orkest o.l.v. David Porcelijn. CPO 777,311-2.