Componisten portretten

RIMSKY-KORSAKOV

 

RIMSKY-KORSAKOV, NIKOLAI (1844 – 1908): SPROOKJESVERTELLER

 

 

 

Minder dan zijn bentgenoten uit het ‘Machtige hoopje’ en vooral na zijn intensieve muziekstudie in de jaren zeventig van de negentiende eeuw, bleef Rimsky hun ideaal trouw om vanuit de Russische volksmuziek een nieuwe traditie in de kunstmuziek op te bouwen. Dat blijkt het duidelijkst uit zijn weliswaar geniale, maar niettemin vervalste bewerking van Moessorgsky’s Boris Godoenov en de kuising van andere van diens orkestwerken.

 

Zijn mengeling van het archaïsche (gebruik van kerktoonaarden), de Russische couleur locale en enharmonisch-chromatische harmoniek is het product van een uiterst knap toegepast raffinement dat lichte trekken van maniëristische rituelen en een hang naar het mystieke verraadt. Maar muzikale (sprookjes) vertellingen lagen hem bijzonder.

 

De orkestwerken zijn overdadig vertegenwoordigd in voortreffelijke opnamen en de afgelopen jaren kregen gelukkig ook de opera’s dankzij Gergiev veel aandacht. Het wachten is echter nog op goede nieuwe uitgaven van Meinacht en Snegoerotschka.

 

 

 

Selectieve discografie

 

De 3 symfonieën; Capriccio espagnol; Ouverture Groot Russisch Paasfeest. Göteborg symfonie orkest o.l.v. Neeme Järvi. DG 459.512-2 (2 cd’s).

 

Capriccio espagnol; Scheherazade. Londens filharmonisch orkest o.l.v. Mariss Jansons. EMI 555.227-2.

 

Scheherazade. Kirov orkest o.l.v. Valery Gergiev. Philips 470.618-2.

 

Suite De gouden haan. Cleveland orkest o.l.v. Lorin Maazel. Decca 466.993-2.

 

Katschei, de onsterflijke. Konstantin Pluzhnikof, Marina Shaguch, Larissa Diadkova, Alexander Gergalof, Alexander Morozof en het Ensemble van de Kirov opera o.l.v. Valery Gergiev. Philips 446.704-2.

 

De legende van de onzichtbare stad Kitezh. Nicolai Ochotnikof, Joeri Marusin, Galina Gorchakova, Vladimir Galusin, Nikolai Putilin, Olga Korzhenskaya, Nikolai Gassiev, Larissa Diadkova e.a. met het Ensemble van het Kirov theater o.l.v. Valery Gergiev. Philips 462.225-2 (3 cd’s).

 

Het meisje uit Pskov. Vladimir Ognovienko, Galina Gorchakova, Vladimir Galusin, Gennadi Bezzubenkof, Tatiana Filatova e.a. met koor en orkest van het Kirov theater o.l.v. Valery Gergiev. Philips 446.678-2 (2 cd's).

 

Ruslan en Lyudmilla. Vladimir Ognovienko, Anna Netrebko, Larissa Diadkova, Gennadi Bezzubenk­ov, Galina Gorchakova e.a. met het ensemble van de Kirov opera o.l.v. Valery Gergiev. Philips 446.746-2 (3 cd's).

 

Sadko. Vladimir Galusin, Marianna Tarassova, Sergei Alexsashin, Valentina Tsidipo­va e.a. met het ensemble van de Kirov opera o.l.v. Valery Gergiev. Philips 442.138-2 (3 cd's).

 

De tsarenbruid. Gennadi Bezzubenkof, Marina Shaguch, Dimitri Hvorostovsky, Sergei Alexashin, Jevgeny Akimof, Olga Borodina, Nikolai Gassief e.a. met het Ensemble van de Kirov opera o.l.v. Valery Gergiev. Philips 462.618-2 (2 cd’s).