SPONTINI
componisten portretten

SPONTINI, GASPARO (1774 – 1851): SUCCESVOLLE ITALIAAN IN FRANKRIJK

 

De Italiaanse componist Spontini studeerde aan het conservatorium della Pietà in Napels en na een succesvolle opvoering van zijn eerste opera verder bij Piccinnini in Rome. In 1803 ging hij naar Parijs, oogstte gauw groot succes met de opera’s La Verstale (1805) en Ferdinand Cortez (1809). Dat stempelde hem tot dé opera-autoriteit van het Empire en maakte hem tot grondlegger van de ‘Grand’ Opéra’. Hij maakte de restauratie mee en werd in 1819 door Frederik Willem III benoemd tot hofcomponist en Generalmusikdirektor in Berlijn, maar die functie moest hij in 1841 opgeven als gevolg van arrogant en tiranniek gedrag. Hij keerde eerst terug naar Parijs en later naar zijn geboorteplaats.

De opera’s van Spontini stonden aan het begin nog onder invloed van Cimarosa, later van Gluck, maar gingen vervolgens de pracht en praal van het Empire uitstralen en verpersoonlijken met histrorisch-heroïsche theaterwerken. Hij oefende enige invloed uit op Wagner. Naast La Vestale schreef Spontini nog zo’n 25 andere opera’s, waaronder Olympie (1819), Nurmahal (1822), Alcidor (1825) en Agnes von Hohenstaufen (1829).

 

Selectieve discografie

Olympie. Julia Varady, Stefania Toczyska, Ferrucio Tagliavini, Dietrich Fischer-Dieskau e.a. met het RIAS kamerkoor en het Ensemble van de Deutsche Oper Berlijn o.l.v. Gerd Albrecht. Orfeo C 137862H (3 cd’s).

La Vestale. Rosalind Plowright, Francesco Araiza, Pierre Lefebre, Gisela Pasino e.a. met koor en orkest van de Beierse omroep o.l.v. Gustav Kuhn. Orfeo C 256922H (2 cd’s).