Componisten portretten

VOORMOLEN

VOORMOLEN, ALEXANDER (1895 – 1980): MUZIKAAL HAAGS HOPJE

 

Alexander Voormolen werd in Rotterdam geboren, maar zijn muzikale leven speelde zich vooral in Den Haag af. Zijn grootmoeder van moeders kant was een Rameau (een afstammeling van Jean-Philippes broer) wat misschien tekenend is voor de Franse invloed op zijn muziek; die was groot genoeg om Ravel op hem te attenderen. Niettemin was hij ook volbloed Nederlander in zijn muzikale tendensen en had hij als zodanig een ongewoon gevoel voor humor.

Hij schreef onder andere een opéra comique over de Haagse baron Hop, een meer dan levensgrote achttiende eeuwse diplomaat en bon vivant die zo dol was op koffie dat hij de bedenken was van het bekende Haagse Hopje, het koffiesnoepje. Uit die opera trok hij in respectievelijk 1924 en 1931 twee suites waarin citaten van Nederlandse volksliedjes (maar ook van de Marseillaise en The British grenadiers voorkomen). Het dubbelconcert voor 2 hobo’s is heel kleurig en vooral het ‘kwakende’ slotrondo treft.

 

Selectieve discografie

Suites nr. 1 en 2 Baron Hop; Dubbel hoboconcert; Eline. Pauline Oostenrijk en Hans Roerade met het Residentie orkest o.l.v. Matthias Bamert. Chandos CHAN 9815.