Componisten portretten

VIOTTI

VIOTTI, GIOVANNI BATTISTA (1755 – 1824): VIOOLCONCERTEN BIJ DE VLEET

 

De Italiaanse violist/componist Viotti was leerling van Pugnani en maakte vanaf 1783  als virtuoos succesvolle concertreizen door West Europa en Rusland maar gaf die activiteit rond 1788 om onduidelijke redenen op; hij vestigde zich als beroemd man in Parijs. Tijdens en na de Franse revolutie verbleef hij in verschillende landen, met name Engeland maar moest ook daar vluchten en was vooral werkzaam aan theaters, voor het laatst was hij directeur van de Italiaanse opera in Parijs (1819 – 1822). Als berooid man stierf hij in Londen.

Hij schreef wat destijds werden beschouwd als belangrijke vioolcomposities: 29 vioolconcerten, waarvan de nrs. 22 en 23 de interessantste zijn, 10 pianoconcerten 2 concertante symfonieën, 36 strijktrio’s, 18 vioolsonates en meer. Lopende band werk uit de school van Corelli, maar voor die tijd technisch en melodisch wel vernieuwend, doch bijna steeds uit eenzelfde mal. Maar aan het muzikanteske ontbreekt het niet en grote praktijkervaring kan de componist niet worden ontzegd. Zijn werk is nu vooral nog van pedagogisch belang. Tot zijn bekendste leerlingen behoren Rode en Pixis.

 

Selectieve discografie

Vioolconcert nr. 13. Adelina Oprean met het Chamber orchestra of Europe o.l.v. Jörg Färber. Hyperion CDH 55062.

Vioolconcert nr. 22. Elisabeth Wallfisch met het Brandenburg orkest o.l.v. Roy Goodman. Hyperion CDA 66840.

Vioolconcert nr. 23; Concertante symfonieën nr. 1 en 2. Mauro Ranieri , Roberto Baraldi met de Accademia i filharmonici o.l.v. Alberto Sissilo. Naxos 8.553861.