Componisten portretten

VERESS

VERESS, SÁNDOR (1907 – 1992): DEELS BARTÓK DERIVATEN

 

De Hongaarse componist Veress studeerde bij Bartók (piano), Kodály (compositie) en Lahjta (etnomusicologie). In tegenstelling tot Bartók bleef hij gedurende W.O. II net als Kodály in Hongarije, waar hij ten tijde van het Naziregime van Horthy in 1943 Kodály opvolgde als leraar aan de muziekacademie in Boedapest. Kort nadat Rákosi de macht had overgenomen in 1948 kwam hij in 1950 aan het conservatorium in Bern tot 1975. Als componist zette hij de traditie van Bartók en Kodály voort met een contrapuntische schrijfwijze en sterke ritmische differentiatie als belangrijkste kenmerken.

Op zijn naam staan onder andere twee symfonieën, orkestwerken, een viool- en een pianoconcert, twee strijkkwartetten, een strijktrio, Diptych voor blaaskwintet, pianowerken, toneel en –filmmuziek en de kinderopera Opstand van de muzieknoten.   Hij publiceerde over volksmuziek, Hongaarse muziek en over Bartók.

 

Selectieve discografie

Concert voor piano, strijkorkest en slagwerk; Hommage aan Paul Klee. András Schiff met Camerata Bern o.l.v. Heinz Holliger. Teldec 0630-19992-2.

Musica concertante; Passacaglia concertante. Heinz Holliger met Camerata Bern. ECM 477.390-2.

4 Transsylvanische dansen. Camerata Bern o.l.v. Thomas Zehetmair. ECM 465.778-2.