DVD Recensies

DONIZETTI: MARIA STUARDA, DIDONATO

Donizetti: Maria Stuarda. Joyce DiDonato (ms, Maria Stuarda), Elza van den Heever (s, Elisabetta), Matthew Rose (bs, Talbot), Joshua Hopkins (b, Cecil), Matthew Polenzani (t, Leicester), Maria Zifchak (ms, Anna Kennedy) met het Ensemble van de Metropolitan Opera New York o.l.v. Maurizio Benini. Regie: David McVicar. Erato 2564-63203-5 (2 dvd’s, 2u. 22’10”). 2013

 

Schotland was een sterke inspiratiebron voor de beroemde Italiaanse bel canto componisten en Donizetti’s op het toneelstuk van Schiller gebaseerde opera over de laatste dagen van queen Mary is een meesterwerk in zijn genre.

Ook in deze productie spelen Schotten en belangrijke rol dankzij de regie van David Vicar en de op eenvoud en juiste kledingstijl gerichte decors en kostuums van John MacFarlane.

De twee belangrijkste protagonisten, de Amerikaanse mezzo Joyce DiDonato als de trieste Maria Stuart en de Zuid-Afrikaanse sopraan Elza van den Heever als koningin Elisabeth zorgen voor alle gewenste drama en passie in deze fraaie opvoering die in 2013 in een aantal bioscopen als ‘Live in HD uit de Met’ kon worden gevolgd.

Het is een feest voor oog en oor, vooral ook omdat de decors en de kostuums geheel in stijl zijn. Juist omdat het gaat om een somber werk, is het goed dat het een relatief licht behandeld begin krijgt.

Verder is het een genot om te zien en te horen hoe hier wordt gezongen en geacteerd. De gepassioneerde DiDonato doet dat fascinerend op het hoogste plan als Mary, alle aspecten van haar rol treffend, vocaal en dramatisch haast optimaal; haar coloraturen zijn niet alleen perfect, ze hebben ook betekenis. Van den Heever begint koket en wat schichtig en doorloopt geloofwaardig achtereenvolgens de uitingen van jaloezie, verachting en bedreigend.

Gelukkig zijn  ook de drie mannenrollen goed ingevuld met Joshua Hopkins die als Cecil onverzoenlijk anti Mary is, de onverstoorbare Matthew Rose als Talbot die pro Mary is en de waardige, meelevende Matthew Polenzani als Roberto.

Deze nieuwere dvd uitgave verwijst met respect de vorige van Carmela Remigo en Sonia Ganassi (Dynamic 33407P, 2001), Anna Caterina Antonacci en Marielle Devia (Arthaus 101.361, 2008), Laura Polverelli en Maris Pia Pisceotelli (Naxos 2.110268, 2007) en Fiorenza Cedolins en Sonia Ganassi (C Major 70420-8, 2009) naar het tweede plan. Ook veel waardering voor het dirigaat van Maurizio Benini.

Deborah Voigt verzorgt korte inleidingen en als bonus zijn er wat interviewtjes.