DVD Recensies

HENZE: DER PRINZ VON HOMBURG, SAWALLISCH

Henze: Der Prinz von Homburg. William Cochran (keurvorst van Brandenburg), Helga Dernesch (keurvorstin van Brandenburg), Mari Anne Häggander (prinses Natalie), François le Roux (prins Frederik van Homburg), Claes-Hakan Ahnsjö (graaf Hohenzollern), Hans Günter Nöcker (veldmaarschalk Dörfing) met het Beiers Staatsorkest o.l.v. Wolfgang Sawallisch. ArtHaus 100.164 (105’, 16:9, geluid 2.0, regio 2 en 5). 1994

 

Dit werk uit rond 1959 is gebaseerd op het gelijknamige drama van Kleist, waarin een dromerige, hevig verliefde aristocraat tijdens de oorlog zijn bevelen niet opvolgt en de kans krijgt zware bestraffing te ontlopen als hij dat oordeel onjuist vindt. Pas wanneer hij het onvermijdelijke van zijn straf aanvaardt en zich laat executeren, wordt hij vergeven.

Henze’s muziek is heel vitaal en vol betekenis met een merkwaardig, doch heel natuurlijk aandoend amalgaam van Schönberg en Stravinsky. Eckhardt Schmidt verfilmde in 1994 zonder poespas de fraaie enscenering van Nikolaus Lehnhoff; Le Roux verpersoonlijkt de verliefde prins vrijwel volmaakt en is nu eens afgeleid, dan weer fel. De chemie met de voortreffelijk zingende MariAnne Häggander is haast tastbaar en William Cochran neemt op dwingende wijze en voortreffelijk zingend de belangrijke rol van de strenge keurvorst voor zijn rekening. Veel of ook voor de geëngageerde Sawallisch met zijn orkest.