DVD Recensies

MOZART: ENTFÜHRUNG AUS DEM SERAIL DIE, JONES

Mozart: Die Entführung aus dem Serail KV. 384. Diana Damrau (s., Konstanze), Kerstin Avemo (s., Blondchen), Daniel Kirch (t., Belmonte), Peter Marsh (t., Pedrillo), Jaco Huijpen (bs. Osmin) en Christoph Quest (spr., Bassa Selim) met het koor van de Opera Frankfurt en het Frankfurts Museumorkest o.l.v. Julia Jones. HRmedia 280.072 (dvd, 2u.53’15”). 2008

De Engelse dirigente Julia Jones (1961) die vooral in Duitsland haar werkterrein vond en thans in Wuppertal de scepter zwaait, leidde al in 2011 in Dresden een opvoering van Mozarts Entführung. In haar vaderland kreeg ze nauwelijks een kans: ‘Er zijn in Engeland  veel minder vrouwelijke dirigenten dan in de rest van Europa. Ik ken zo’n twintig dirigentes, maar geen enkele is Britse’, merkte ze op in een interview.

Deze opvoering is vooral interessant door de regie Christof Loy, niet zozeer omdat hij de opera naar moderner tijden verplaatst maar omdat hij het door middel van een sterke personenregie voor elkaar krijgt om de romantische klucht van Mozart om te zetten in een geloofwaardige tragedie. Daar in zijn vooral de acteermomenten belangrijk. Zo blijven de beide vrouwen wel trouw aan hun Spaanse minnaars, maar raken ze intussen ook verknocht aan de Turkse mannen.

Dat maakt het verhaal interessanter en menselijker, waardoor het werk vrij somber eindigt en mogelijk een ongemakkelijk gevoel nalaat. Desalniettemin een oorspronkelijke en verfrissende opvoering waarvan door de uitstekende bezetting muzikaal veel te genieten valt. Aardig om hier ook Jaco Huijpen aan te treffen.

Er is een andere, misschien nog net wat beter geslaagde latere dvd opname uit 2012 met Diana Damrau, gedirigeerd door Ivor Bolton (C Major 709108). Traditionalisten zullen waarschijnlijk trouw blijven aan Böhm (DG 073 - 020-9) of Mehta (ArtHaus 107.109).