DVD Recensies

MENDELSSOHN: MIDZOMERNACHTSDROOM, KERSHAW

Mendelssohn: Midzomernachtsdroom op. 21 en 61. Pacific Northwest ballet met BBC Concert orkest o.l.v. Stewart Kershaw. BBC Opus Arte OA 0810D (94’, 4:3, geluid 2.0, 5.0, regio 0). 1996

 

In 1962 maakte Balanchine een choreografie op basis van de muziek uit Mendelssohns Midzomernachtsdroom voor het New York City ballet met toevoeging van muziek uit andere werken van deze componist, zoals de ouvertures Athalia, Die schöne Melusine en Die Heimkehr aus der Fremde plus de negende strijkerssymfonie.

Tijdens een tournee van het Pacific Northwest ballet werd de onderhavige voorstelling die werd gegeven ter gelegenheid van de heropening van het Londense Sadler’s Wells ballet verfilmd. Het ensemble blijkt over voortreffelijke dansers te beschikken, voorop Lia Apple als Helena en Julie Tobiason als Hermia, en geeft een zeer verzorgde voorstelling. Met name ook het tafereel met Titiana en Bottom is heel geslaagd en de elfenscènes getuigen van veel verbeelding.

De muziek van Mendelssohn, hier op hoog niveau en speels uitgevoerd, zorgt natuurlijk voor extra bekoring. Goed camerawerk en een onder de lastige akoestische omstandigheden heel behoorlijk geslaagde geluidskwaliteit.