DVD Recensies

ROSSINI: ARMIDA

Rossini: Armida. Renée Fleming (s), Lawrence Brownlee (t), Barry Banks (t), Kobie van Rensburg (t) met het Ensemble van het Metropolitan Opera ballet en de Metroploitan Opera, New York o.l.v. Riccardo Frizza. Decca 074-3416-1 DH 2 92 dvd’s, 2u. 51’11” + bonus 12’21”). 2010

 

Naar verhouding is tot nu toe wat weinig en al helemaal niet systematisch aandacht besteed aan de opera’s die Rossini in Napels schreef met als stimulans dat hij voor de vrouwelijke hoofdrol kon beschikken over de beroemde Spaanse sopraan Isabelle Colbran. Rossini gaf haar een stel prachtige opzetten en eentje daarvan – zelfs de mogelijk langste - vinden we in Armida, als dramma per musica, handelend tijdens de kruistochten getuige ook de aanwezigheid van Godfried van Bouillon, omringd  met libretto van Giovanni Schmidt en uiteraard gebaseerd op Torquado Tasso’s Gerusalemme liberata. In 1817 ging het werk in het San Carlo theater in première.  

Armida is de prinses van Damascus en tevens tovenares, omringd door paladijnen (alle tenor) en geesten (bassen).  

Deze dvd uitgave verdient vooral waardering voor de zaalregistratie van het geluid 1 mei 2010 en niet voor de wat kinderlijke regie van Mary Zimmerman die niet echt een visuele ondersteuning van het drama biedt en Rossini nodeloos opleukt.

Maar gezongen wordt er prachtig. Renée Fleming heeft zich de titelrol de afgelopen 15 jaar volkomen eigen gemaakt en mee daaraan hebben we de renaissance van dit werk te danken. Met haar prachtige coloraturen en fiorituren schittert ze voortdurend, alleen is wat weinig sprake van het uitdiepen van het karakter van Armida. Dat gebeurt pas tegen het eind. Ze is omringd door een stel heel goede tenoren.

Niets da  waardering voor de inbreng van het orkest, inclusief fraaie bijdragen van de soloviool en solocello. Jammer dat het beeld zo weinig toevoegt in dit geval.