DVD Recensies

ROSSINI: CENERENTOLA, LA, GARANČA

Rossini: La Cenerentola. Elena Garanča (Angelina, la Cenerentola), Lawrence Brownlee (Ramiro), Rachelle Durkin (Clorinda), Patricia Risley (Tisbe), Simone Alberghini (Dandini), Alessandro Corbelli (Don Magnifico) en John Relya (Alidoro) met het Ensemble van de Metropolitan Opera New York o.l.v. Maurizio Benini. DG 073-4577 (2 dvd’s, 2u. 43’04”). 2009   

 

Wat de opnamen op cd en dvd betreft, is Cecilia Bartoli (Decca 436.902-2 c.q.  071-444-9) nog steeds de maat aller dingen. Wat niet wil zeggen dat er geen andere opnamen de moeite waard zijn. Deze bijvoorbeeld en dat is vooral te danken aan de hoofdrol van Elena Garanča die met haar in alle regionen prachtige, pure, warme stem en vlekkeloze techniek schijnbaar met groot gemak alle veeleisende coloratuur barricaden neemt. Bijna hemels en geheel ongekunsteld. Ze kan hier voortbouwen op het succes dat ze had met de een jaar eerder verschenen Bel canto uitgave. Ze verleent haar rol een ongewone waardigheid.

Lawrence Brownlee ontpopt zich als Don Ramiro als een van de betere jonge tenoren die alle kneepjes van het bel canto vak beheerst. Als Don Magnifico heeft Alessandro Corbelli niet de geringste moeite met de kneepjes van zijn rol. Zijn partner als Dandini, Simone Alberghini komt in de buurt, maar zijn stem is iets minder aantrekkelijk. Wat wisselender van kwaliteit is de niet altijd trefzekere Alidoro van John Relyea; beide zussen zijn worden in al hun verdorvenheid wel erg fraai gezongen door Patricia Risley en Rachelle Durkin.

De door regisseur Cesare Lievi beoogde productie speelt zich in een wat ontnuchterende ruimte af die vooral doet denken aan het tijdperk van de puissant rijke Amerikaanse industrialisten, dus getuigend van een en al zakelijkheid. Waarschijnlijk om het New Yorkse publiek te behagen. De gehele handeling is nogal ingeperkt en direct, duidelijk gemikt op het aanwakkeren van een vlotte lach.

De opera wordt ingeleid door Thomas Hampson, die de hoofdrolspeelster en Simone Alberghini, Alessandro Corbelli, Lawrence Brownlee en John Releya ook interviewt.

Vooral aan te bevelen vanwege de geweldige Elena Garanča.