DVD Recensies

WAGNER: DIE WALKURE, LEVINE

Wagner: Die Walküre. Hildegard Behrens (Brünnhilde), Jessye Norman (Sieglinde), Gary Lakes (Siegmund), James Morris (Wotan), Christa Ludwig (Fricka), Kurt Moll (Hunding) e.a. met het Ensemble van de Metropolitan Opera New York o.l.v. James Levine. DG 073-011-9 (2 dvd’s, 241’, 4:3, geluid 2.0, regio 0). 1990

 

Een ‘live’ opname uit de Met, in april 1989 gemaakt, twee jaar nadat de DG cd opname in dezelfde bezetting tot stand kwam (423.389-2). Logisch dat de verfilming de nodige toegevoegde waarde heeft. Het ‘live’ karakter blijkt uit een grotere dramatische kracht en spontaner optredende solisten. Norman is een echt super de luxe Sieglinde, Behrens een imposante Brünnhilde en Gary Lakes streeft er met succes aan als Siegmund redelijk gelijkwaardig te zijn aan zijn Sieglinde. Kurt Moll is een ideale, sinistere Hunding en Morris een nobele Wodan. Verrassend ook Ludwig die nog even mooi en fris klinkt als Fricka als in de beroemde oude Decca Ring van Solti.

Dankzij Levine, krachtig koper en een mooie geluidsregistratie is er auditief veel te genieten. De traditionele aanpak van het team Schenk/Schneider-Siemssen is gedegen, maar niet opvallend of markant, maar beter zo dan blijken van losgeslagen ‘creativiteit’.