RIMSKY-KORSAKOV: COQ D'OR, LE, GERGIEV
DVD Recensies

Rimsky-Korsakov: Le coq d’or (De gouden haan). Vladimir Fellauer (bs.,  koning Dodon), Andrei Ilyushkinov (t., prins Guidon). Vladislav Sulimsky (t., prins Afron), Andrei Serov (bs., commandante Polkan), Elena Vitman (ms., Amelfa), Andre Popov (t., astroloog), Aida Garifellina (s., koningin van Shemakha) Kira Loginova (s., gouden haan) met het Ensemble van het Mariinsky theater St. Petersburg o.l.v.Valery Gergiev. Mariinsky MAR 0596 (dvd, 2u., 02”10”). 2016

 

Le coq d’or was de laatste opera van Rimsky-Korsakov.Aangezien deze was gebaseerd op Poesjkins vrij onverhulde kritische satire op het corrupte hof van tsaar Nicolaas II, viel de opera slecht bij de censuur. Rimsky’s strijd tegen de autoriteiten schaadde zijn gezondheid zodat hij overleed voordat de première in 1907 plaatsvond. 

Het verhaal luidt als volgt: Aan het hof schenkt een astroloog de lakse koning Dodon een gouden haan die waarschuwt bij dreigend gevaar. Het kraaien van die haan wijst het hof erop dat een invasie dreigende is en de koning belooft de koning om al diens wensen in te lossen.

Wanneer de koning een nederlaag lijdt, verschijnt de koningin van Shemakha die haar verleidelijke ‘Hymne aan de zon’ zingt. De verliefde Dodon doet haar een aanzoek, maar de astroloog eist de koningin op als beloning voor de magische haan.

Dodon doodt de astroloog waarop de haan de koning dood pikt. De astroloog verschijnt opnieuw om te vertellen dat het hele verhaal slechts een grap was. 

In de muziek laat de componist zijn voorkeur voor een kleurige orkestratie en exotische thema’s de vrije loop. Om optimaal van dit werk te genieten, is eigenlijk een van de dvd opnamen geboden. Daarvoor is bijvoorbeeld deze opname van Gergiev geschikt. Regisseur Matison hult de handeling in een surrealistische sprookjessfeer.

In vocaal opzicht voloet de opvoering best goed met sterrollen van een stoere Vladimir Fellauer als koppige Dodon en Aida Garifullina als verleidelijke Shemakha met haar heldere, innemende toon. De tenorrol van de astroloog ligt vrij hoog en Andre Popov heeft daar soms wat moeite mee. Maar verder alle waardering voor dit exotische geheel.

Wie op een cd uitgave is aangewezen, kan goed terecht bij Kitajenko (Melodiya MEL CD 10.01398).