ROSSINI: COMTE ORY, LE, RINGBORG
DVD Recensies

Rossini: Le comte Ory. Leonardo Ferrando (t., Graaf Ory), Lars Arvidson (bs., privéleraar van Ory), Daniela Pini (ms., Isolier), Igor Bakan (b., Raimbaud), Erika Miklósa (s., gravin Adèle), Irina de Baghy (ms., Ragonde), Danka Milaćić (Alice) en Jonas Samuelsson (t., boer) met het Ensemble van de Opera Malmö o.l.v. Tobias Ringborg. Naxos 2.110388 (dvd, 2u., 22’).2015

 

Nog steeds wekt het enige verbazing dat Le Comte Ory van Rossini als een van zijn late werken uit 1828 de eerste Franstalige komische opera blijkt te zijn. Het is een vrij sensueel, geestig en knap geschreven werk dat hotel vrij onbekend altijd een dankbaar iets voor kenners en liefhebbers was hoewel er geen echte buffo rollen en snateraria’s in voorkomen.

De handeling gaat over gravin Adèle en haar hofdames die kuisheid zweren binnen hun kasteel wanneer hun echtgenotes op kruistocht gaan. De jonge libidineuze aristocratische graaf Ory is vastbesloten om desondanks in het kasteel te komen en vrolijke uren met de dames door te brengen. In eerste instantie doet hij daarvoor een poging als rondreizende heremiet, op zoek naar eten en onderdak. Wanneer dat mislukt probeert hij het nogmaals, nu vermomd als moederoverste van een stel nonnen (zijn volgelingen, ook in vermomming die ook hun kans willen waarnemen). Zijn jonge page Isolier, een travestierol, wordt verliefd op de gravin zelf en ondermijnt te plannen van Ory. Maar ook de voortijdige terugtocht van de kruisridders doet dat. Moraal van de geschiedenis: de liefde blijft altijd zuiver, de kuisheid gewaarborgd.

Op cd bestaat hiervan een mooie uitvoering met Juan Diego Flórez (DG 477.5020) en op dvd zijn er ook enige uitstekende versies, bijvoorbeeld van Maurizio Benini met Juan Diego Flores (Virgin 0709599) uit de Met, van Andrew Davis met Ludovic Tézier uit Glyndebourne (Warner 505144-2784824) en als beste Moshe Leiser uit Zürich met Javier Camarena en Cecilia Bartoli (Decca 074-3467).