Fonografie Muziek

GENIET U VAN VOORAF VERWOESTE MUZIEK?

 

GENIET U VAN VOORAF VERWOESTE MUZIEK?

 

Is nog wat over van het oude gestaalde legertje disco- en audiofielen uit  globaal de jaren 1955-1985? Of is sinds de komst kan walk- en discmans met oortelefoontjes, ghettoblasters in de vensterbank en tv toestellen met zogenaamde stereoweergave, autoradio, i-pods en alleerlei – toegegeven: heel handige - andere kleine speeltjes, soms zwaar datagereduceerde mp 3 opnamen en -spelers en andere handige  maar verkleinende registratie/weergavevormen het muzikale kwaliteitsbesef zover geslonken dat alleen een handjevol kwaliteitsbewuste muziekliefhebbers on waarde hecht aan een behoorlijke muziekwaardige geluidsinstallatie, bestaande losse componenten als cd speler, versterker, tuner, hifi waardige luidsprekers?

Het is misschien wat kinderachtig om de oude kreet “een keten is zo sterk als zijn zwakste schakel” er nog eens bij te halen. Maar het is in de muziekpraktijk wel dienlijk. Concertgangers appreciëren de sterke, korte keten bestaande uit compositie-uitvoering-luisteraar waarbij hooguit een slechte akoestiek en een ongelukkige zitplaats roet in het eten kunnen gooien.

Aangezien tegenwoordig overwegend van muziek thuis of onderweg wordt genoten, is de keten langer en kwetsbaarder. Vroeger was daarvoor een HiFi installatie vereist, maar dat begrip is met de jaren danig gedevalueerd.

Wie via iTunes mp3 of AAC muziekbestanden download bij 128kbps (de meest gangbare snelheid) krijgt ongeveer een elfde van de gangbare infodichtheid van de cd (1411kbps) binnen. De kwaliteit is dus een stuk minder wat zich uit in een geringer oplossend vermogen en een kleinere dynamiek. Wie zijn iPod aansluit op een muziekwaardige installatie, hoort vooral hoe de troep voornamelijk luider, maar niet beter wordt.

Los van het streven om altijd en overal muziek ter beschikking te hebben voor de massamarkt is er intussen geen dwingende reden meer om aan de handige mp3 en AAC formaten vast te houden. Die formaten waren onder meer bedoeld om erg trage download snelheden en dure geheugencapaciteit te vermijden. Dankzij de komst van glasvezel met hogere downloadsnelheden en goedkopere geheugenopslag vervallen die beperkingen.

HD tv laat zien wat tegenwoordig met de bestaande overdrachtsmiddelen aan kwaliteitswinst op beeldgebied mogelijk is? Waarom dan op geluidgebied nog atavistisch vasthouden aan nodeloze beperkingen. Via de computer is natuurlijk weI niet gecomprimeerde en datagereduceerde muziek beschikbaar, maar dan liefst onverdund te genieten via een hoogwaardige muziekinstallatie.

Inovatieve ontwikkelaars, kwaliteitsbewuste providers in de breedste zin binnen die andere keten van opnametechnici, producers en hardware ontwikkelaars wacht een mooie taak. Lastiger zal het zijn om muziekliefhebbers kwaliteitsbewuster te maken.