Mini Vergelijkingen

WOLF:MORIKE LIEDEREN

WOLF: MöRIKE LIEDEREN 

Eduard Mörike was een dominee uit Schwaben die mee van de mooiste lyrische gedichten schreef sinds Goethe. De toon van die gedichten is vurig, maar nooit oververhit en hij uitte zich vaak in de mooist denkbare vloeiende halve emoties die werden geïnspireerd door een landschap of de naderende lente. Veel van zijn teksten hebben betrekking op zijn eigen ongelukkige liefdesleven, maar hij schreef ook komische gedichten welke Wolf duidelijk evenzeer aanspraken als de meer lyrische uitingen.

Wolfs in totaal 52 toonzettingen droegen er aanzienlijk toe bij dat Mörike een internationaal erkende status kreeg als dichter en ze behoren tot Wolfs mooiste liederen. Een cyclus vormt het 52-tal echter niet en ze variëren onderling sterk qua stemming; dat gaat van de plechtige religiositeit uit An die Geliebte tot het ridicuul komische van Storchenbotschaft waarin de moeizame loop van een ooievaar wordt geïmiteerd door een dissonante piano inleiding. Alle Mörike liederen hebben echter een sterke concentratie gemeen, de muziek is gevrijwaard van alle overbodigheden en herhalingen zijn er nauwelijks. Ook al had Wolf niets anders gecomponeerd, dan nog zou hij op basis van dit materiaal zeker worden beschouwd als een der grootste Duitstalige liedcomponisten.

Een integrale opname van alle 52 Mörikeliederen is er voorlopig alleen van Joan Rodgers, Stephan Genz en Roger Vignoles (Hyperion CDA 67311/2). Het is meteen een in alle opzichten heel geslaagde uitgave gelukkig. Dietrich Fischer-Dieskau en Gerald Moore (EMI 763.563-2) brengen het met een verzameling van 48 (de eerste 44 in mono uit 1957, vier latere in stereo) het verst. Niet alleen in kwantitatief, maar ook in kwalitatief opzicht. Een paar jaar later nam hetzelfde duo met evenveel succes nogmaals 20 liederen op (Orfeo C 140401A). Van Thomas Allen en Geoffrey Parsons zijn er in een dubbelalbum (Virgin 561.418-2) 26 liederen.Tenor Peter Schreier en Karl Engel legden heel mooi 22 van deze liederen vast (Orfeo C 142981A).

Bij de dames komen Arleen Auger en Irwin Gage (Hyperion CDA 66590) tot 18 stuks; Schwarzkopf en Furtwängler (EMI 567.570-2) halen slechts 4 stuks.