Mini Vergelijkingen

PROKOFIEV: LT. KIJE SUITE

PROKOFIEV: Lt. KIJÉ SUITE

 

Een heel groot deel van de door Prokofiev gecomponeerde orkestrale muziek bestaat uit partituren van suites uit opera’s, film- en balletmuziek. Werken die zijn flair voor het theater, het beeldende illustreren. Dat begint met zijn eerste voor Diaghilev geschreven balletmuziek voor Chout en eindigt met een suite uit de opera De liefde der drie sinaasappelen.

Prokofievs eerste bestelling voor filmmuziek kreeg hij van directeur Feinzimmer voorjaar 1933. Het verhaal vertelt over de lotgevallen van een Russische officier die nooit bestond, luitenant Kijé. Een variant op de kapitein van Köpenick. Het geven sprak Prokofiev sterk aan. Met zijn sardonische gevoel voor humor en een zeker cynisme werkte hij in Parijs aan een filmmuziek die later tot zijn bekendste werken ging behoren. De symfonische suite begint met de ‘geboorte’ van Kijé, gevolgd door een romance en twee dansen die nu nog erg veel worden geciteerd: de trouwpartij en de beroemde troika. Het relaas eindigt een spottend-treurige begrafenis van de virtuele strijder.

Tot de betere uitvoeringen van deze suite behoren die van Abbado (DG 447.419-2) , Szell (Sony 48162) en Marriner (Philips 426.640-2).