STICH-RANDALL, TERESA

TERESA STICH-RANDALL, IN MEMORIAM

Teresa Stich-Randall werd Kerstavond 1927 in het Amerikaanse West Harford bij New York geboren, studeerde daar en aan de Columbia universiteit in New York zang en trad al gauw in eigen land als concertzangeres op. Maar al gauw verlegde ze haar werkterrein naar Europa, waar ze om te beginnen in 1950 het concours van Genève won en tijdens het Festival in de Giardino Boboli in Florence de aandacht op zich vestigde door als een der zeemeerminnen in Webers Oberon tijdens het zingen zwemmend een grote vijver over te zwemmen. Dat ze tevens een niet te onderschatten concertpianiste was, is minder bekend.

In 1952 werd ze door de Weense Staatsopera geëngageerd.  Gastoptredens waren er vooral in Italië aan de Milanese Scala, het San Carlo theater in Napels en bij de Maggio musicale in Florence. Successen boekte ze ook tijdens de Salzburger Festspiele en de festivals in Aix-en-Provence (1954, 1956) en Glyndebourne. Pas in 1961 keerde ze terug naar de V.S met optredens in de New Yorkse Met en Chicago.

 

Haar stem wekte vooral bewondering door de zuivere, haast instrumentaal aandoende zekerheid en door de evenwichtigheid van haar voordracht. Teresa Stich-Tandall overleed 17 juli 2007 in Wenen.