Boekbesprekingen

WILDERNESS SONATA, GRIMAUD

Hélène Grimaud: Wildernis sonate. Oorspronkelijke titel Variations sauvages (Laffont Parijs 2003). The house of books, Vianen/Antwerpen. 2004.

 

Sinds ze hier – bijna nog als vroegrijpe puber – in de jaren tachtig vorige eeuw bekend werd als Brahms- Chopin- en later Rachmaninov/Ravel vertolkster op het vroegere cd label Denon is de van oorsprong Franse pianiste Hélène Grimaud blijven fascineren met haar talent en haar eigenzinnige, grillige gedrag. Later ging ze wat opnamen maken voor Erato en Teldec, na het verscheiden daarvan maakte ze een eerste opname voor DG. Alles interessant, soms ongewoon uitdagend materiaal, blijkgevend van enorm, heel persoonlijk talent en temperament.

Inmiddels midden dertig – eigenlijk wat vroeg voor een autobiografie – is er aan haar leven een dimensie toegevoegd: haar inzet voor wolven na haar verhuizing naar de V.S. in 1989. Aan haar is een hoofdstuk met discografie gewijd in mijn boek Spraakmakende pianisten; later is het met die wolvengeschiedenis aangevuld en nu bericht de pianiste/wolvenconservator zelf over haar leven tot nu toe in 256 pagina’s zeer leesbare, interessante tekst. De dwarsige Jeugd, diverse studies, de doelbewuste loopbaan tot op heden en de nieuwe wolvenhartstocht met zijn implicaties worden indringend en vlot beschreven. Nu is ze dus ook als auteur een duidelijk talent. Wie haar pianospel en haar boek niet genoeg zijn, kan zich nader oriënteren op haar persoonlijke website www.helenegrimaud.com en op die van het Wolf Conservation Center www.nywolf.org.