CD Recensies

ANDERSON, J.: IN LIEBLICHER BLÄUE; ALLELUIA; THE STATIONS OF THE SUN

Anderson, J.: In lieblicher Bläue; Alleluia; The stations of the sun. Carolin Widmann (v) met het Londens filharmonisch orkest en –koor o.l.v. Vladimir Jurowski. LPO 00-89 (54’32”). 2015 

 

Tijdens zijn periode als Composer in residence bij het Londens filharmonisch orkest van 2010-2014 schreef de Britse componist Julian Anderson (1967) dit drietal werken. Samen werpen zij de vraag op: kan licht worden vertaald in geluid? Tot op zekere hoogte wel, blijkt hier. Maar om daar tuis via deze cd van te genieten, had ten minste van In lieblicher Bläue dat is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Hölderlin, een dvd moeten worden gemaakt. Want nu blijft duister dat Carolin Widmann die steeds van plaats op en naast het podium en van houding verandert op een gegeven moment haar strijkstok moet neerleggen en in plaats daarvan een potlood moet gebruiken. Nu hoort men alleen vreemde geluiden en vraagt zich af wat fout ging. Maar het lyrische karakter van het werk blijft overeind. En Widmann is geweldig.

Het uitgelaten, kleurige Alleluia is een in 2007 geschreven koorwerk ter gelegenheid van de na restauratie heropende Royal Festival Hall.  

Met het voor de Proms geschreven The Stations of the sun uit 1998 worden de folkloristische gebruiken dwars door Engeland gevierd.

Jurowski, koor en orkest overladen zich met roem in dit hele programma.