CD Recensies

ADAMS: CITY NOIR; SAXOFOONCONCERT

Adams: City noir; Saxofoonconcert. Timothy McAllister met het Saint Louis symfonie orkest o.l.v. David Robertson. Nonesuch 7559-79564-4 (63’10”). 2013

 

John Adams schreef zijn saxofoonconcert in 2013 voor Timothy McAllister die het meteen opnam. Een aansporing om het werk te schrijven was ‘dat McAllister een onverschrokken musicus is, iemand die risico’s durft te nemen’. Een oordeel dat werd geveld nadat hij had gehoord hoe de saxofonist de ‘waanzinnig lastige solopartij uit City noir (2009) uitvoerde.

Vertrouwd was de componist al wel met het instrument want hij hoorde het instrument vrijwel dagelijks omdat zijn vader in de jaren dertig altsax speelde in swing bands.

Enige duidelijk merkbare jazzinvloed is er zeker in het concert. Denk aan herhaalde bebop figuraties waarin Charle Parker, John Coltrane en Cannonball Adderley meester waren. Hier beleeft dit verse werk een waarschijnlijk niet zo gauw verbeterbare vertolking. City noir is er o.a. ook van Gustavo Dudamel (DG 477.9064), maar in vergelijking een graadje minder goed.