CD Recensies

ABRAHAMSEN: STUKKEN VOOR PIANO, HOORN EN VIOOL; STRIJKKWARTET NR. 1 E.A.

Abrahamsen: Stukken voor piano, hoorn en viool nr. 1-6; Strijkkwartet nr. 1 ’10 Preludes’; Satie/Abrahmsen: Gymnopédies nr. 1-3 (bew); Nielsen/Abrahamsen: Fantasiestukken voor hobo en piano nr. 1, 2 (bew). Ensemble Midtvest. Datapo 8.226091 (49’05”). 2016

 

Leuk initiatief, dit gemengde programma van twee oorspronkelijke werken van de Deense componist Hans Abrahamsen (1952) - de zes stukken voor viool, hoorn en piano plus het eerste strijkkwartet - met een bewerking van waarschijnlijk Satie’s bekende pianowerk, de 3 Gymnopédies voor hobo en strijkkwartet en de Fantasiestukken voor hobo en piano van Carl Nielsen voor hobo en strijktrio. Alles stukken die ontstonden in de periode 1973 tot 1990.

Abrahams blijkt een componist te zijn die zorgvuldig zijn heldere gedachten muzikaal formuleert en daarbij alle overtollige weglaat, wat zijn muziek een bijzondere allure en zeggingskracht geeft. Maar hij gaat evenmin polemische en provocerende opvattingen uit de weg. Zo hebben de tien korte Preludes die zijn Strijkkwartet nr. 1 vormen iets revolutionaire, misschien zelfs wat protesterende in zich. Ze razen heen en weer tussen barok en atonaal, zijn voortdurend in een dialoog met muziek uit het verleden van anderen en hemzelf. De 6 Stukken maken een rustiger, beheerster indruk.

En wanneer hij zich bezighoudt met het bewerken van muziek van anderen zorgt hij voor weelderige, geheimzinnige bewerkingen die soms zelfs iets griezeligs krijgen.

Het uit Ana Feitosa, Karolina Welrowska, Matthew Jones (v), Sanna Ripatti en David Samuel (va), Jonathan Staatte (vc), Peter Kirstin (h), Neil Page (hen) en Martin Qvist Hansen (p) speelt in wisselende bezetting en vertolkt dit alles gaaf, maar met een soms misschien terecht wat ingehouden expressie. Dat komt de muziek die bij herhaling wil worden beluisterd wel ten goede. Alleen kreeg Abrahamsens strijkkwartet wel een pakkender uitvoering van het Deens strijkkwartet (ECM 481.2385).