CD Recensies

ARGENTO: ANDRÉE EXPEDITION, THE; FROM THE DIARY OF VIRGINIA WOOLF

Argento: The Andrée expedition; From the diary of Virginia Woolf. Brian Mulligan (b) en Timothy Long (p). Naxos 8.559828 (79’44”). 2016

 

De Zweedse technicus en ballonvaarder Salomon August Andrée maakte in 1897 naam door met zijn 29 meter hoge en 20 meter doorsnee, door Alfred Nobel gesponsorde ballon via Spitsbergen over de Noordpool naar Alaska te willen vliegen. Zijn expeditie mislukte jammerlijk en pas in 1930 werden zijn stoffelijke resten teruggevonden.

De Amerikaanse componist Dominick Argento (1927) koos in 1982 acht citaten  uit het teruggevonden dagboek van Andrée voor zijn vrij omvangrijke, tragische liederencyclus The Andrée expedition. Deze is gesplitst in twee delen, ‘In the air’ en ‘On the ice’.

From de diary of Virginia Woolf is uit 1974 en bevat zeven liederen. Janet Baker verzorgde de eerste uitvoering en Argento, die zowel onder invloed van Dallapiccola en Weingold als van Hanson stond, kreeg er de Pulitzer prijs voor. In de compositie wordt de neergang van de schrijfster die tenslotte tot haar zelfmoord leidde beschreven.

Het is een voor de luisteraar wat ongemakkelijk werk dat eerder, vertolkt door de meer voor de hand liggende sopraan Véronique Dupuy en David Garvey werd opgenomen (Kingdom KLLCD 2018).

Bariton Brian Mulligan en pianist Timothy Long zorgen voor een invoelende, goed verzorgde interpretatie van beide aandoenlijke composities.