CD Recensies

ABRAHAMSEN: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-4

Abrahamsen: Strijkkwartetten nr. 1-4. Arditti kwartet. Winter & Winter 910242-2 (68’19”). 2016

 

Zoals Norbert Loeser in de jaren vijftig vorige eeuw met het boekje Levende muziek, muziekgeschiedenis der laatste vier eeuwen de muzikale ontwikkelingsgang vanuit het heden naar het verleden behandelde, zo begint het Arditti kwartet met het (tot op heden) laatste, vierde strijkkwartet (2012) van de Deen Hans Abrahamsen. Zijn omspannen vrijwel zijn hele scheppende leven, te beginnen mt nr. i uit 1973, dan na een lange pauze nr. 2 uit 1981 en vervolgens na weer een vrij lange onderbreking, omdat hij tussen 1990 en 2000 niets op muziekgebied schreef, kort na elkaar nr. 3 (2008) en 4 (2012).

Alleen al door de ondertitels der vier delen in het Engels   is het vierde kwartet intrigerend. I ‘Light and airy (High in the sky singing), II ‘With motion (Dance of light), III Dark, heavy and earthy (with a heavy groove) en IV Gently ‘rocking’ (with utmost sensitivity. Babbling).

Strijkkwartet nr. 1 bestaat uit tien korte Préludes. In hoeverre de componist zijn adagium van de Nieuwe Eenvoud voortdurend in de praktijk brengt, lijkt open voor discussie. Het idioom is gematigd modern, maar bevat ook een kern die teruggaat tot het verleden en die sporen volksmuziek bevat. Het gaat in ieder geval om muziek waarvoor men zich makkelijk kan openstellen. De meer dan voortreffelijke, briljante uitvoeringen van het Arditti kwartet helpen daarbij aanzienlijk.