CD Recensies

ANONIEM: VIOOLCONCERTEN

Anoniem: Vioolconcerten in A, d, D en a; Concert voor 5 obbligati in F. Robin Peter Müller het het La Follia barorkest. Duitse Harmonia Mundi 88985-41590-2 (46’58”). 2016

 

Of het tegenwoordig nog wel wordt gedaan? Het spelletje om een onbekende cd af te spelen en de aanwezigen te vragen: ‘Wie is de componist?’ Het antwoord; ‘Ik weet het niet’ na enige minuten, is in het geval bij deze uitgave het enig mogelijke, want hier worden weer wat vioolconcertjes bijgeschreven in het omvangrijke oeuvre van de beroemde Anonymus.

Het enige wat ervan bekend is dat ze zijn teruggevonden in Schrank II van de Staatsbibliotheek in Dresden. Duidelijk is alleen wel de barok-Italiaanse origine. Aan het hof in Dresden werkten destijds rond 1700-1750 heel wat binnen- en buitenlandse componisten. De begeleiding is meest aan strijkers alleen met b.c, voor het Vioolconcert in D moeten ook twee hobo’s, twee hoorns en een fagot opdraven.

Het zijn natuurlijk best aardige concerten die er niets minder om zijn omdat er geen zegel van een componist als waarmerk op staat. De uitvoeringen van deze vlot te spelen muziek zijn zonder meer goed met een mooie solistische inbreng van Robin Peter Müller. Er wordt ook keurig op oud instrumentarium gespeeld. Wat dat betreft is het geheel bij alle compositorische anonimiteit wel authentiek.