CD Recensies

AHO: SAXOFOONCONCERT; KWINTET VOOR PIANO EN BLAZERS; SOLO NR.1

Aho: Concert voor sopraansaxofoon en kamerorkest; Kwintet voor piano, hobo, klarinet, fagot en hoorn; Solo nr. 1 voor viool. Anders Paulsson (sax) met het Laplands kamerorkest o.l.v. John Storgårds c.q. Väinö Jalkanen (p), Markku Mollanen (h), Pekka Niskanen (kl), Antal Moizer (fag) en Ilka Puputti (hrn) c.q. Jaakko Kuusisto (v). BIS SACD 2216 (58’41”). 2017 

 

Sinds hij zich in 1993 geheel aan compositie ging wijden heeft de Finse componist Kalevi Aho (1949) zich een productieve figuur getoond. Dat hij voortreffelijke solisten als trombonist Christian Lindberg, fluitiste Sharon Bezaly, klarinettist Martin Fröst, cellist Gary Hoffman en violist Jaakko Kuustisto om zich heen had, leidde tot dankbare soloconcerten voor deze instrumenten.

Daar komt nu het Saxofoonconcert uit 2015 bij. Een werk waarmee Aho er opnieuw goed in slaagt om de aandacht van de luisteraar met muzikale verbeelding vast te houden. Hij kan goed in grotere vormen denken en heeft een aangeboren instinct voor orkestrale kleuren. Maar het zijn bovenal de spontaniteit en de frisheid van zijn composities die treffen. De Zweedse Anders Paulsson die zich toelegt op eigentijdse muziek lijkt hier de ideale vertolker.

Dat Aho een voorkeur heeft voor blazers, blijkt ook uit het Kwintet voor piano en blazers. Het werd in 2013 gecomponeerd en bevat vier delen. Het krijgt een plaatsje naast het hobokwintet uit 1977 (BIS CD 1036) en het Fagotkwintet (BIS CD 866). De opname wordt door Jaakko Kuusisto besloten met een mooie vioolsolo van 10’16”.

Het is nog aardig op te merken dat behalve het Zweedse BIS ook het Finse Finlandia in de markt is om Aho’s werken vast te leggen.