CD Recensies

ARBÓS: KAMERMUZIEKWERKEN

Arbós: Piezas originales en estilo español op. 1 nr. 1-3; Tango voor viool en piano op. 2; Rimas de Gustavo Adolfo Bécquer op. 3 nr. 1-6; Canciones para la marquesa de Bolaños op. 4 nr. 1-4; Pieza de concurso. Emilio Sánchez (t) met het Trio Bellas Artes. Verso VRS 2017 (64’15”). 2004  

 

De Spaanse violist/dirigent/componist Enrique Fernández Arbós (1863-1939) was leerling van Vieuxtemps en Joachim voor viool en van Gevaert en Herzogenberg voor compositie. Hij was concertmeester in Berlijn en leraar in Hamburg, Londen en Madrid. In 1908 werd hij dirigent in Madrid, maar bleef ook kamermuziek spelen en trad als gastdirigent op. Hij was het die gedeelten uit de Pianosuite Iberia van Albéniz orkestreerde.

Zijn werken op kamermuziekgebied zijn niet talrijk en zijn komische opera El centro de la tierra raakte in vergetelheid.

De titel van deze cd La obra de cámera houdt in dat hier met vroege opusnummers de volledige kamermuziekwerken van  Arbós  zijn opgenomen.

Het Trio Bellas Artes bestaat uit Rafael Khismatulin (v), Paul Friedhoff (vc) en Natalia Maslennikova (p). Verder werken mee   Ara Malikian (v) en Serouj Kradjian (p), Fernando Turina (p), Rafael Ramas (vc) en Ortega Chavakdas (p).

Het zijn stuk voor stuk musici die dit idioom zo niet in de genen hebben, dan toch puik aanvoelen. Met al zijn muzikale vormen houden zij in ruim een uur een geslaagd pleidooi voor de wat vergeten componist.