CD Recensies

ABRAHAMSEN: STRIJKKWARTETTEN NR.1-4

 

Abrahamsen: Preludes nr. 1-10 (Strijkkwartet nr. 1); Strijkkwartetten nr. 2-4. Arditti kwartet. Winter & Winter 910.242-2 (68’19”). 2016

 

Zoals bij veel componisten, ontstonden de werken voor strijkkwartet van de Deen Hans Abrahamsen (1952) als een lange rode draad door zijn componistenbestaan. De 10 Preludes waarmee het begon en waarvan ook een orkestversie bestaat, gaan terug tot 1973 en het vierde kwartet is uit 2012. Wel lag er 27 jaar tijdsverschil tussen nr. 2 en 3.

Opvallend genoeg speelt het Arditti kwartet deze werken in omgekeerde volgorde. Het verrassendst is nr. 4 met zijn ijzige harmonischen, kale pizzicati en donkere overwegingen, in het derde deel aangegeven als ‘duister, zwaar en aardgebonden, totdat in de finale in dansvorm een soort catharsis volgt. Een echt heel bijzonder werk dat niet meteen zijn geheimen prijsgeeft.

Verder laat de componist ook allerlei andere ongewone technieken horen; soms verdwijnt de muziek bijna in stilte.

Voor het overige had men voor deze muziek vermoedelijk geen beter uitvoerend apparaat kunnen vinden dan het in eigentijds repertoire gespecialiseerde Arditti kwartet. Op de vier leden daarvan - Irvine Arditti en Ashot Sarkissjan (v), Ralf Ehlers (va) en Lucas Fels (vc) - valt te bouwen.