CD Recensies

ANDRIESSEN, H.: PIANOWERKEN. NYDEGGER

Andriessen, H.: Pianowerken. Fuga in g; Pianosonates  nr. 1 en 2; Passepied; Menuet; Pavane; The convex looking-glass; Ballade; Serenade; Fuga in cis. Jacob Nydegger. Toccata classics TOCC 0436 (58’33”). 

 

Wie even op Wikipedia Hendrik Andriessen (1892-1981) opzoekt, ziet dat kerkmuziek, orgelwerken en liederen het hoofdbestanddeel van zijn oeuvre uitmaken. Pianowerken worden niet eens genoemd, wat naar nu blijkt  omdat een onbekende, jonge Amerikaanse pianist er een opname van heeft gemaakt, onbegrijpelijk is.

Een aardig curiosum is The convex looking-glass (de spiegel waarin de werkelijkheid wordt vergroot en waarin slechts 1’25” een blik wordt geworpen). De componist goot zijn muzikale gedachten graag in oude vormen blijft de invloeden van Bach, Brahms, Franck, Hindemith en Ravel op persoonlijke manier te hebben verwerkt.

Nydegger geeft daar een goed beeld van en zorgde meteen voor een stel cd premières. Gezien de opnameduur van de cd hadden er best nog wat ‘Eenvoudige pianostukken’ bij gekund.