CD Recensies

ARTYOMOV: SYMPHONY OF ELEGIES; ONTWAKEN; INCANTATIES

Artyomov: A symphony of elegies. Symfonie voor 2 violen en orkest Elegieën; Ontwaken voor 2 violen; Incantaties nr. 1-4 voor sopraan en slagwerk. Tatyana Grindenko (v), Oleh Krysa (v), Lydia Davydova (s) met het Mark Pekarski slagwerkensemble en het Litouws kamerorkest o.l.v. Saulus Sondeckis c.q. Vyacheslav Artyomov. Diviene Art DDA 25172 (74’19”). 2018 

 

Wie het oeuvre van de in 1940 in Moskou geboren Vyacheslav Artyomov wil leren kennen, kan goed terecht bij Devine Art dat eerder van hem andere symfonieën - On the threshold of a bright world, Gentle emanation, het koorwerk Ave, Crux Alba voor koor en orkest en de Fantasie voor piano en orkest - uitbracht (Divine Art DDA 25143 en 25144).

Als student van Viktor Suslin en Sofia Goebaidulina experimenteerde hij met volksmuziek, maar zijn veelzijdigheid reikt veel verder, zoals ook op deze cd wordt aangetoond. In sommige kringen wordt Artyomov beschouwd als de momenteel grootste levende componist.

Gelukkig ontwikkelde hij een eigen stijl, maar in diepere lagen zin invloeden van Mahler, Scriabin, Messiaen, Schnittke en Shostakovitch herkenbaar. Zijn inspiratie vindt de componist dikwijls in een kosmische, mystieke en syncretische wereld, vermijdt platgetreden paden, toont fantasie en in het koorwerk declamatrice eigenschappen à la Goebaidulina en in die met slagwerk van Shchedrin.

Het is goed om violiste Tatyana Grindenko weer eens in actie te horen. Voor deze opname werd voor de begeleidingen gebruik gemaakt van goed toegeruste Litouwse ensembles. Hoofdzaak is, dat het geheel verrassend geschakeerd en verdraaid goed klinkt.