CD Recensies

ABOS: MALTESE KERTSMIS, EEN

Abos: Een Maltese Kerstmis. Benedictus Dominus Deus Israel; Magnificat; Messa a due cori. Mailys de Villoutreys (s), Zoë Brown (s), Charmian Bedford (s), Christiane Rittner (s) Myriam Arbouz (a), Dominique Bilitza (a) George Pooley (t), Vladimir Tarazov (t), Mauro Borgioni (bs) met de Kölner Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens. CPO 777.978-2 (67’53”). 2015

 

Wie wel eens op Malta is geweest en daar in de historische archieven heeft gesnuffeld, kan daar de Maltees-Italiaanse componist Girolamo Abos (1715-1760) zijn tegengekomen. Een in schijnbare anonimiteit vergeten toondichter, totdat ook van hem werk werd opgegraven en op cd is uitgebracht. Hij werkte behalve in Londen ook in Napels en schreef behalve kerkelijke werken ook veertien opera’s.

De drie hier vastgelegde koorwerken, uitgevoerd met telkens andere vocale solisten die voor kleurdifferentiatie zorgen, geven een goed beeld van de eigen stijl die Abos op basis van elegant melodische Italiaanse voorbeelden uit zijn tijd ontwikkelde.

Het internationale solistengezelschap en de Keulse musici doen er alles aankom deze werken spirituele waarde te verlenen. Van deze Abos is ook nog een Stabat mater uit 1750 opgenomen (Cypres CYP 1639).