CD Recensies

ANDERSON, J.: COMEDY OF CHANGE, THE; HEAVEN IS SHY OF EARTH

Anderson, J.: Comedy of change, The; Heaven is shy of earth. Resp. London Sinfonietta c.q. Susan Bickley (ms) met het BBC Symfonie orkest en -koor o.l.v. Oliver Knussen. Ondine ODE 1313-2 (62’21”). 2010 

 

De Brit Julian Anderson (1967) bereidde zich niet alleen in Londen, maar ook in Parijs bij Olivier Messiaen en Tristan Murail, in Engeland bij Oliver Knussen en in Oostenrijk bij György Ligerty voor op zijn loopbaan als componist.Hij bracht een nog niet zo groot aantal werken op zijn naam, 

In 1990 te begonnen met Diptych, in 2008 opgenomen, ook door Knussen, samen met Khorovod, The stations of the sun, The crazed moon en Alhambra fantasy (Ondine ODE 1012-2). Nu komen twee composities, de eerste, The comedy of change uit 2009 voor 12 musici, de tweede, Heaven is shy of earth uit 2010 voor een omvangrijk ensemble.

Aan The comedy of change moeten ‘beelden’ ten grondslag liggen en het schijnt te zijn gebruikt als balletmuziek, maar het klinkt als een licht concertant abstract werk.

Heaven is shy of earth is een veel grootser, avant-gardistischer werk met de religieuze connotaties van de misdelen Kyrie, Gloria, Sanctus en Agnus Dei die de soliste onderbouwt met teksten van Emily Dickinson. Alles met als doel om schoonheid in de natuur te vinden.

Vooral in Gloria trekt Susan Bickley, die toch al een mooie inbreng heeft, fel van leer. Als creatief en recreatief musicus kon Knussen met veel eigen inzet en toegewijde ensembles nog zorgen voor deze imposant klinkende opname. Op 8 juli 2018 is hij overleden.