CD Recensies

ARENSKY: PIANOTRIO'S NR. 1 EN 2, CARDUCCI TRIO

Arensky: Pianotrio’s nr. 1 in d op. 32 en 2 in f op. 73. Carducci trio. Brilliant Classics 95636 (65’04”). 2018

 

Van de beide Pianotrio’s van Anton Arensky (1861-1906) is hert eerste het bekendst en het vaakst opgenomen. Ten onrechte wordt de componist beschouwd als een soort lichtgewicht Tchaikovsky. Al tonen deze werken enige verwantschap met de bekendere componist, Arensky had een heel eigen persoonlijkheid binnen het Russische idioom uit zijn tijd en hij wist goed hoe hij ervoor moest zorgen dat de piano geen al te dominante rol speelde. Misschien spreekt het serieuzere Trio nr. 2 iets minder makkelijk aan, maar dat moet juist een reden zijn om er vaker naar te luisteren.

Er waren al opnamen van dit tweetal werken samen, o.a. van het Beaux Arts trio (Philips 442.127-2), het Wilkomirski trio (DUX 1320) en het Leonore trio (Hyperion CDA 68015).

Maar het Carducci damestrio van Germana Poreu (v), Mathilda Colliard (vc) en Sara Costa (p) voegt daar wat gevoelswarmte aan toe en toont veel gevoel in de elegia van trio nr. 1 en de romanza  van nr. 2. De scherzi klinken voor Russische muziek lichtvoetig. Dit zijn fijne, intelligente uitvoeringen.