CD Recensies

ARRIAGA: HERMINIE, OUVERTURES, SYMFONIE

Arriaga: Ouverture Los esclavos felices; Herminie; Ouverture op. 20; Médée - Hymen, viens dissiper une vaine frayeur; Symfonie in d. Berit Norbakken Solset (s) met het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Juanjo Mena. Chandos CHAN 20077 (68’09”). 2018

Wat fijn eens wat meer van de helaas zo jong op negentienjarige leeftijd gestorven Juan Crisóstomo de Arriaga (1806 - 1826) te horen. Langzaamaan zwelt de discografie van de Spaanse Arriaga aan en het is beter om niet te speculeren over wat uit hem had kunnen groeien dan te genieten van wat ons rest. 

We moeten bedenken dat het composities van een tiener, maar dan wel van eentje die die het talent van Mozart leek te hebben. De Ouverture nr. 20 is van een vijftienjarige, dus is na te gaan de eerdere negentien van nog vroeger zijn. Ook de andere ouverture (voor een programmatisch werk over slaven) klinkt heel sprekend

Herminie is een veelbelovende dramatische zesdelige cantate waarin Berit Norbakken Solset met lichte, heldere stem en een jeugdige expressie zingt; ook in de aria uit Médée is ze mooi te horen. De symfonie, waarvoor Haydn en Mozart zich niet hoeven schamen, is keurig vierdelig.

Juanjo Mena en het Londense orkest doen er - zij het niet op historische instrumenten - alles aan om deze werken sterk voor zich zelf te laten spreken.