CD Recensies

ABRAHAMSEN: ORKESTSTUKKEN; PIANOCONCERT; ÉTUDES

Abrahamsen: Orkeststukken nr. 1-4; Pianoconcert; Ètudes nr. 1-10. Tamara Stefanovich met het WDR Omroeporkest Keulen o.l.v. Jonathan Stockhammer. Winter & Winter 90.216-2 (49’57”). 2011/4 

Onder de titel Zählen und erzählen (refererend aan Kagels Zählen und erzählen für Kinder und (Un)erwachsene) verscheen deze cd met drie werken van de Deense componist Hans Abrahamsen (1952) die deel uitmaakte van een groepje landgenoten dat streefde naar een manier van eenvoudiger componeren, de complexiteit van de avant-garde achter zich latend. Daarna volgde hij zijn eigen weg en schreef werken waarin haast geen noot te veel voorkomt en die soms een magisch karakter hebben, vol echo’s uit het verleden. 

Aan het eind van de jaren tachtig onderbrak hij het componeren een poosje, maar pakte in 2002 de Vier Stukken uit 1983 op en orkestreerde die. Ze vormen een soort eenheid met het Pianoconcert uit 2000 en de tien Études uit 1984. Voor die Stukken en het Pianoconcert ging hij uit van brokjes uit de Études. En voor die Études blikte hij op zijn beurt terug op Debussy en Ligeti. Het is aardig dat men dat pas aan het slot van het programma ervaart. 

Goed te horen is dat de piano hèt instrument is waarop de componist het liefste thuis is en graag aansluit op de Duitse romantiek en op afstand iets van Alban Berg waarneemt. 

Daarmee valt de hoofdrol toe aan Tamara Stefanovich die zich erg goed van deze taak bewust is en daar een goede betekenis aan geeft. Ze speelt op een manier die treft en het orkest verricht keurig zijn taak.

Van het Pianoconcert bestaat een eerdere opname uit 2002 van Anne Marie Abildskov met het BIT20 ensemble onder Ilan Volkov (Da Capo 8.226010).