CD Recensies

ADAMS, J.L.: BECOME OCEAN

Adams, J.L.: Become ocean. Seattle symfonie orkest o.l.v. Ludovic Morlot. Cantaloupe music CA 21101 (42’13”). 2013

De natuurpracht van oceanen en rivieren heeft talloze componisten geïnspireerd. In deze tijd van klimaatcrisis krijgen dergelijke werken een extra emotionele lading. Zo won de Amerikaanse componist John Luther Adams (1953) een Pulitzer prijs en een Grammy voor zijn overweldigende orkestrale oceaanode Become ocean uit 2013. Hij laat zich graag door de natuur inspireren wat begrijpelijk is voor iemand die van 1978 tot 2014 in Alaska leefde.

Het werk is wel ‘de mooiste apocalyps’ uit de muziekgeschiedenis genoemd. Maar in de praktijk valt het werk met zijn voortdurende aanzwellende en weer wegebbende geluidsgolven met door verschillende instrumenten gespeelde arpeggio’s wat tegen. Nergens is sprake van een vernietigende tsunami of smeltende poolkappen, eerder wordt een wat minimalistische indruk gewekt. Zo valt het werk tenslotte toch wat tegen en dat ligt zeker niet aan de uitvoering. Op een bijgevoegde dvd staan at mooie natuurbeelden.

Misschien heeft men meer geluk met twee andere composities. Uit een heel andere hoek komt River tales van de Oostenrijkse pianist Martin Ptak (Col legno WWE 1CD 20441), terwijl de Russisch-Amerikaanse Lera Auerbach (zojuist in 2019) het koor- en orkestwerk Arctica voltooide dat zeker op cd verschijnt.