CD Recensies

ALFVÉN: SYMFONIEËN NR.1, 3; DRAPA; DE BERGKONING E.A.

Alfvén: Symfonie nr. 1 in f op. 7 R. 24; Drapa op. 27; Zweedse rapsodie nr.1 ‘Midzomernacht wake’ op. 19 R. 45. Duits symfonie orkest Berlijn o.l.v. Lukasz Borowicz. CPO 555.043-2 (63’53”). 2018 

Alfvén: Suite De bergkoning op. 37, R. 99; Symfonie nr. 3 op. 23 in E R. 54; Zweedse rapsodie nr. 2 Uppsala op. 24, R. 58. Duits symfonie orkest Berlijn o.l.v. Lukasz Borowicz. CPO 555.237-2 (65’24”). 2018

Wat Grieg voor het Noorse volk betekent, Nielsen voor het Deense en Sibelius voor het Finse, dat betekent Hugo Alfvén ((1872 - 1960) voor het Zweedse. Hij was de eerste Zweedse componist na Franz Berwald in de eerste helft van de negentiende eeuw die in binnen- en buitenland indruk maakte.  Hij was tevens violist en dirigent.Naast Wilhelm Stenhammar ontpopte hij zich als belangrijk componist.

Alfvén was behoorlijk productief en schreef vijf symfonieën, 3 Zweedse rapsodieën, symfonische gedichten, een ouverture, balletmuziek, koorwerken en wat pianomuziek.

Buiten Zweden is Alfvén vooral bekend om zijn drie Zweedse rapsodieën, waarin hij volksmuziek combineert met een schilderachtige weergave van tijd en plaats. De eerste, Midzomernacht wake, schreef hij in 1903. De stemming is luchtiger dan in veel van zijn andere werk en geeft een nieuwe kijk op Griegs volksmuziek idioom.

De tweede, ‘Uppsala’, stamt uit 1907 en is een soort Zweeds equivalent van Brahms’ Akademische Festouvertüre vanwege het uitbundige gebruik van studentenliederen. De origineelste van de drie is echter de laatste die veel later werd geschreven. De Dalarapsodie uit 1931 is een verfijnd portret van de Scandinavische zwaarmoedigheid en melancholie, maar moet nog even wachten tot hij bij de CPO opnamen van de volledige orkestwerken aan de beurt is.

Wel krijgen we twee symfonieën, Drapa uit 1908 en de Suite De bergkoning, een ballet-pantomime extra te horen

De Poolse dirigent Lukasz Borowicz laat de muziek van Alfvén levendig en met meer stijl horen dan in sommige andere opnamen. De opname klinkt warm en ruim, zodat we met vertrouwen het vervolg van de serie tegemoet kunnen zien.